duminică, 25 ianuarie 2009

De ce caritate?

Tineti-va bine: ce va spun acum s-ar puea sa va deranjeze. Trebuie sa fi egocentric ca sa participi la actiuni caritabile. Beneficiile pe care poti sa le ai tu personal sunt incomensurabil mai mari decat binele pe care il faci, efectiv.
Fetelor, sa va explic! Aici nu vorbesc deloc, chiar deloc de beneficiile de imagine pe care poti sa le primesti. Cine poate sa fie atat de prost incat sa creada ca ar putea sa-si construiasca o imagine doar mimand un spirit caritabil… ii plang de mila! Faptele bune, dar false, nesincere si ipocrite miros de la distanta a “papadie”… stiti voi ce vreau sa spun!
La ce ma refer eu, are legatura cu beneficiile personale pe care le poti avea implicandu-te intr-o actiune caritabila.
Deci… beneficiile: o zi petrecuta intre copii, tineri sau oamenii cu orice fel de handicap, mental sau fizic te face sa te simti cel mai norocos si pe nedrept favorizat om, caruia, pe limba noastra, i-a pus Dumnezeu mana in cap. Iti spun eu ca ai sa simti asta din prima clipa in care intri in contact cu acesti oameni.
Alt beneficiu este “reality check”, adica a fi adus cu picioarele pe pamant. Brusc realizezi ca viata ta, oricare ar fi ea nu-i chiar atat de… cum crezi tu ca e. Ci mult mai buna! Si deodata esti patruns de un fior pe care ai putea sa il numesti fericire, exaltare, implinire etc. care nici macar nu stii de unde vine! Iti spun eu de unde vine. Vine din faptul ca realizezi asa brusc cat de normal, deci norocos esti.
Nu mai punem la socoteala beneficiul de a te simti un om bun. Care e un mare egoism si pe care toti il avem in noi. Daca ai norocul, cum am eu, sa fi implicat intr-un evenment Special Olympics si sa participi la o competitie sportiva impreuna cu membrii organizatiei, din nou nu mai trebuie sa te duci la terapeut. Primesti “pe gratis” bucurie sincera, spirit de echipa in toata puritatea lui, exaltare plina de inocenta si entuziasm contagios.
Acum va dati seama ca vorbesc din experienta mea personala, toate acestea omparate cu ptinele bine pe care il putem face, sunt beneficii directe si pragmatice pe care le primim noi. Daca voi gasiti ceva nobil in asta, ziceti-mi si mie.

TABU, Decembrie 2008

3 comentarii:

Andra D spunea...

sunt total de acord cu ce zici tu, de beneficiile pe care le ai pe plan personal...si articolul a inceput foarte bine..
DAR exista o gramada de persoane publice si in RO si afara, care li se pare ca a face acte caritabile este "fitza", si parca deja aceste acte caritabile sunt asociate numai cu vedetele...
sincer cred ca foarte multe din aceste persoane publice fac asta pentru imagine mai mult decat beneficiile de care vorbesti tu aici, si de asta chiar imi e scarba.
pe de alta parte nu zic ca e un lucru rau ca unele "vedete" se asociaza cu astfel de evenimente, pentru ca atunci acei care au nevoie devin vizibili si sunt chiar ajutati. what about the rest?
dar sunt convinsa ca exista atatea alte persoane care fac caritate fara sa simta nevoia ca asta sa fie ceva public..o fac doar pentru beneficiile personale de care vorbesti tu aici, si bineinteles si dintr-un dram de altruism...dar cred ca putini sunt aceia care fac acte caritabile din 100%altruism, iar cine zice asta ar trebui sa se gandeasca de 2 ori inainte..

am fost odata la un lecture despre kaballa cu o prietena kaballista, eram f curioasa sa vad despre ce e vorba; si zicea acolo ca oamenii nu fac nimic din altruism , cat de mic ar fi interesul in actiunile lor, interesul acesta tot exista (de ex sa fiu impacat in sinea mea ca am facut un lucru bun si sa ajung intrun loc mai bun)- le-am dat dreptate; mai departe zicea ca practic acest studiu al kaballei, te ajuta sa te cunosti atat de bine, incat la un moment dat o sa ajungi un nivel spiritual la care nu o sa mai simti niciun interes cand faci un lucru bun, absolut niciunul, si atunci intr-adevar o sa fii un om mai bun. cu totii ar trebui sa cautam asta, si numai atunci lumea va fi mai buna...asa ziceau ei..iti dai seama ca asa suna f frumos, dar e utopic;revenind la realism...oamenii sunt niste rationalisti de cele mai multe ori...

Anonim spunea...

sa fii altruist e cel mai egoist lucru din lume :)

C. spunea...

dar si cel mai frumos lucru din lume! plus ca daca ai posibilitatea sa o faci, de ce nu? macar sa fie toti oamenii asa egoisti ca tine sau ca Adrian;)